|
Ефективність управління: НКЦПФР розробила новий порядок погодження набуття істотної участі у професійному учаснику

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) схвалила проєкт Порядку погодження наміру набуття або збільшення особою істотної участі у професійному учаснику ринків капіталу та організованих товарних ринків.

Так, в документі регулятор встановлює процедуру та умови отримання погодження у регулятора наміру набуття особою одноосібно або спільно з іншими особами істотної участі у професійному учаснику ринків капіталу та організованих товарних ринків (крім банків). Також передбачено механізм збільшення участі таким чином, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти 10, 25, 50, 75 і більше відсотками статутного капіталу професійного учасника чи правом голосу за акціями у статутному капіталі у зазначених розмірах. Або ж ця особа має намір, незалежно від формального володіння набути право справляти значний вплив на управління або діяльність професійного учасника.

Зокрема, проєкт визначає:
– порядок надання та перелік документів, що надаються до НКЦПФР для отримання погодження наміру набуття або збільшення істотної участі у професійному учаснику;
– умови, яким повинен відповідати заявник при отриманні погодження НКЦПФР;
– порядок розгляду документів;
– вимоги до інформації, що надається власниками істотної участі в професійному учаснику.

Комісія розробила порядок з метою приведення його у відповідність до вимог Закону України про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків та Закону України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів.

Проєкт уже опублікований на офіційному вебсайті НКЦПФР. Регулятор запрошує представників саморегулівних організацій та учасників ринку до обговорення і спільної роботи над документом.